Direktlänk till inlägg 29 maj 2009
Tunnbröd
Antal bröd: 15
Tillagningstid: 2 timmar
Ingredienser:
Beskrivning:
Ett gott och snabbakat tunnbröd som är en god ersättning för det tunnbröd som så få har möjlighet att baka i murad ugn.
Tillagning:
Smält matfettet. Häll på mjölken. Värm alltsammans till fingervärme, 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet och de övriga ingredienserna. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
Dela den lösa degen på arbetsbänken i 15 delar. Rulla dem till släta bullar. Kavla ut dem på väl mjölad arbetsbänk till knappt 1/2 cm tjocka kakor. Använd gärna kruskavel. Rulla upp dem på kaveln. Borsta noga av överflödigt mjöl.
Lägg försiktigt ner kakorna en i taget i varm, torr stekpanna på spisen. Grädda cirka 2 minuter på var sida på medelstark värme.
Kakorna kan också gräddas på het plåt i 275 grader varm ugn cirka 3 minuter på var sida. Låt kakorna svalna på galler, väl täckta med bakduk.
Servera helst tunnbrödet nygräddat med smör. Nytinat från frysen är det också gott.